Αναζήτηση εδώ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Διακοσμητικά μαξιλάρια.




Μια λεπτομέρεια που αλλαζει πολλά.


Σε έναν κόσμο όπου η "άνεση" αποτελεί λέξη-κλειδί κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια αναπαυτική, τετράγωνη νησίδα ευδαιμονίας. Και φυσικά αναφερόμαστε στους μικρούς, μαλακούς, πλουμιστούς φίλους του σώματος μας: τα μαξιλάρια. Η πρώτη χρήση τους χάνεται μέσα στους αιώνες και εντοπίζεται ιστορικά στα ευρήματα ανασκαφών αιγυπτιακών τάφων. Χλιδάτοι σύντροφοι των Φαραώ, καθώς ο συνδυασμός δυσεύρετων υλικών, σπάνιων βαφών και σύνθετης κατασκευής αποτελούσαν δείγμα κοινωνικού status. Οι αφράτες εκδοχές τους φλέρταραν με έργα τέχνης και ήταν ανεκτίμητο απόκτημα από την αυτοκρατορική αυλή της Κίνας μέχρι τα Ευρωπαϊκά σαλόνια του Μεσαίωνα. Ανατολίτικο αξεσουάρ ξεκούρασε στις πλάτες του μαχαραγιάδες και εμίρηδες και ταξίδεψε στο χώρο της διακόσμησης και της άνεσης για να φτάσει σήμερα στα σπίτια μας στις πιο εξελιγμένες μορφές του. Οι κατηγορίες που κατατάσσονται χαρακτηρίζονται από τις ανάγκες για τις οποίες κατασκευάστηκαν να εξυπηρετούν. Στο χώρο της διακόσμησης μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν εικαστική-καλλιτεχνική άποψη και να προσθέσουν το δικό τους ύφος σε ένα χώρο. Εντοπίζονται σε ανατομικά μαξιλάρια ύπνου και σε διακοσμητικά ιδανικά για καναπέδες, πολυθρόνες και κρεβάτια, σε μοντέρνα ή κλασσικά σχέδια, σε διάφορα μεγέθη, χρώματα, σχήματα και υφάσματα (μεταξωτά, βαμβακερά, βελούδινα, σενίλ, ταφτά και suede).

Το γέμισμα τους αποτελεί κριτήριο επιλογής τους και κατατάσσεται σε δύο κατηγορίες : το φυσικό και το συνθετικό.

Τα φυσικά μαξιλάρια αποτελούνται από:

• Πούπουλα χήνας ή φτερά που είναι πολύ μαλακά, εύκαμπτα και προσαρμόζονται απόλυτα στον αυχένα και την πλάτη.
• Βαμβάκι που είναι πιο σκληρό σαν υλικό και χαμηλώνει με τη συνεχή χρήση.
• Μεταξοβάμβακο το οποίο είναι 100% φυσικό προϊόν προερχόμενο από το φυτό kapok και ενδείκνυται για το καλοκαίρι γιατί είναι πολύ μαλακό και δροσερό.
• Λάτεξ το οποίο είναι εξαιρετικά εύκαμπτο, αφρώδες υλικό που διευκολύνει τον αερισμό και είναι εξίσου 100% φυσικό προϊόν καθώς προέρχεται έπειτα από ειδική επεξεργασία από τους χυμούς του καουτσουκόδεντρου.

Τα συνθετικά μαξιλάρια αποτελούνται από:

• Αφρολέξ που ενδείκνυται για μαξιλάρια επίπλωσης και δαπέδου.
• Αφρολέξ τρίμα, ιδανικό για πουφ
• Πολυεστερική βάτα που είναι ο πιο κοινός και οικονομικός τύπος γεμίσματος. Είναι το ίδιο μαλακό με τα φυσικά υλικά αλλά πλένεται και είναι μια λύση για όσους υποφέρουν από αλλεργίες.
• Memory foam το οποίο αποτελεί υλικό με μνήμη που εκμηδενίζει τις πιέσεις που δέχεται ο αυχένας και το κεφάλι ενώ χαλαρώνει τους μυς. Είναι 100% υποαλλεργικό και ιδανικό για μαξιλάρια ύπνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διακοσμητικών μαξιλαριών είναι τα μαξιλάρια ταπισερί τα οποία γνώρισαν σπουδαία ανάπτυξη μεταξύ 14ου και 18ου αιώνα στο Βέλγιο και τη Γαλλία και αποτελούν υφαντούς πίνακες που αναπαριστάνουν εικονογραφημένες σκηνές ή και καθαρά διακοσμητικά θέματα υφασμένα σε όρθιο αργαλειό, χωρίς πέλος με οδηγό το σχέδιο πάνω σε χαρτόνι. Πολλοί σημαντικοί ζωγράφοι δημιούργησαν για την κατασκευή ταπισερί. Με πολλή φαντασία και γούστο τα μαξιλάρια διακοσμήθηκαν με κουμπιά και μεταμορφώθηκαν σε ανάκλιντρο, πούφ, τραπέζι μέσης, έσμιξαν και δημιούργησαν άνετα καθιστικά και αποτελούν το απαραίτητο αξεσουάρ για ρομαντικές βραδιές δίπλα στο τζάκι. Κοσμούν και δίνουν χρώμα και στυλ σε φερ-φορζέ και έπιπλα βεράντας και κήπου αγκαλιασμένα από κερωμένα υφάσματα ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το μαξιλάρι παίζει σημαντικό ρόλο και στην ποιότητα του ύπνου μας. Ειδικοί συστήνουν να φροντίζετε να έχετε πάντα ένα μαξιλάρι εξαίρετης ποιότητας σε πολύ καλή κατάσταση γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε λίγα χρόνια με ένα καινούργιο. Το σωστό μαξιλάρι θα πρέπει να στηρίζει σωστά την ευαίσθητη περιοχή του αυχένα και να βοηθάει στη διατήρηση της σπονδυλικής στήλης στη φυσική της θέση. Το ιδανικότερο υλικό για την κατασκευή ανατομικών μαξιλαριών είναι το memory foam γιατί προσαρμόζεται σε κάθε σχήμα εκμηδενίζοντας όλες τις πιέσεις που δέχεται.

Μπορείτε να επιτύχετε διαφορετική ατμόσφαιρα και
στυλ διακόσμησης για κάθε εποχή απλά και μόνο αλλάζοντας τα χρώματα, τα σχήματα και τα υφάσματα των μαξιλαριών που κοσμούν το χώρο σας. Αλλάζοντας κάτι τόσο μικρό πετυχαίνετε μεγάλες διακοσμητικές ανανεώσεις. Άλλωστε οι μικρές πινελιές είναι εκείνες που τελειοποιούν ένα μεγάλο έργο τέχνης.

ΠΗΓΗ:LINK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...