Αναζήτηση εδώ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

H Μισέλ Ομπάμα για τη δημιουργία ενός Kήπου-Κουζίνα



Η Οικολογία και η οικολογική συνείδηση μαζι με το  Design πρέπει να αρχίσουν να μπάινουν σιγά σιγα στη ζωή μας το γιατί θα το μάθετε στο παρακάτω άρθρο....


Το Kitchen Gardening δεν είναι μόνο μόδα, αλλά αναγκαιότητα για την ποιότητα της διατροφής και της ζωής μας. Δεν είναι τίποτα άλλο από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων στο μπαλκόνι τη βεράντα ή τον κήπο με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική και όχι μόνο. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα φυτά έχουν χαμηλό κόστος αγοράς ενώ είναι και αρκετά ανθεκτικά!

Tα περβάζια των παραθύρων είναι η καταλληλότερη θέση για τα φυτά της κουζίνας. Για να έχουμε ακόμη περισσότερα φυτά μπορούμε να βάλουμε ράφια, ειδικές πολυόροφες ζαρντινιέρες(mini-garden) ή να κρεμάσουμε γλάστρες στην κουπαστή του κάγκελου.

Τα 10 συνηθέστερα φυτά για Kitchen Gardening

1.Βασιλικός:
Το φυτό που φύτρωσε γύρω από τον τάφου του Ιησού.
Χρειάζεται αρκετό ήλιο, τακτικό πότισμα και προστασία από τα κρύα του χειμώνα. Το χειμώνα τον μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού, σε φωτεινό μέρος και μακριά από πηγές θέρμανσης.
Είναι τονωτικό, ενώ δρα πολύ καλά κατά της ζαλάδας και της ημικρανίας.Χρησιμοποιείται για την αντικουνουπική του δράση, ενώ στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, για το χαρακτηριστικό άρωμά του. Ταιριάζει με όλα τα φαγητά που έχουν ντομάτα. Αρωματίζει σούπες, σαλάτες, κρέατα, θαλασσινά και κεφτεδάκια. Πασίγνωστη επίσης είναι η σάλτσα "πέστο" που φτιάχνεται από βασιλικό.

2. Δεντρολίβανο:
Το μόνο που χρειάζεται το δεντρολίβανο είναι μια ηλιόλουστη θέση και σχετικά αραιά ποτίσματα. Αρκετά ανθεκτικό φυτό. Είναι ιδανικό τονωτικό και διεγερτικό, ενώ συνιστάται και κατά της κόπωσης και της κατάθλιψης.Αν προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου στη γεμάτη ζεστό νερό μπανιέρα θα απαλλαγείτε αμέσως από την κούραση.Χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και για μαρινάρισμα και θεωρείται το καλύτερο αρωματικό για ψητό ψάρι και συκώτι.

3. Ρίγανη:
Πολύ εύκολη η καλλιέργειά της. Ευδοκιμεί και κάτω από ξερικές συνθήκες. Το έμβλημα της Ελληνικής κουζίνας.Σε μορφή αιθέριου ελαίου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ανοίγει την όρεξη και βοηθά στη χώνευση.Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα φαγητά, κυρίως σε φαγητά φούρνου, σχάρας αλλά και σαλάτες.

4. Θυμάρι:
Καλλιεργείται ακόμη και σε φτωχό έδαφος αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Θέλει ήλιο και αραιά ποτίσματα.Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται κατά του πονόδοντου καθώς και για μασάζ σε μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.Το θυμάρι βοηθά και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ταιριάζει με κρέας, πουλερικά, σάλτσες και σαλάτες. Ιδίως σε ψάρι, μελιτζάνες και πιπεριές φούρνου.

5. Δυόσμος
Καλλιεργείται πολύ σε γλάστρες, χρειάζεται αρκετή υγρασία ενώ ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά σημεία.Με το μάσημα των φύλλων του καταπολεμείται ο λόξυγκας, αλλά και η κακοσμία του στόματος. Αν τα φύλλα τα τρίψουμε στο μέτωπο σταματά ο πονοκέφαλος.Αξιοποιείται σαν ρόφημα κατά της δυσπεψίας αλλά και αφροδισιακό.Στην κουζίνα είναι ιδανικός για κεφτεδάκια και σάλτσες.
Χάνει το άρωμά του όταν κόβεται με μαχαίρι, γι' αυτό καλύτερα να κόβεται με το χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...