Αναζήτηση εδώ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τι τραπεζομάντηλο να στρώσω;










Το στρώσιμο του τραπεζιού για πολλούς αποτελεί ολόκληρη διαδικασία. Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για να περιγράψουν το σωστό στρώσιμο του τραπεζιού και το πρωτόκολλο  του επίσημου γεύματος και δείπνου. Ως προς το τραπεζομάντηλο οι κανόνες είναι απλούστεροι:

* Καθημερινό τραπέζι.  Πολλοί λίγοι από εμάς έχουμε την δυνατότητα να τηρούμε κανόνες στο καθημερινό μας τραπέζι. Οι περισσότεροι, εργαζόμενοι, τρώμε στο πόδι, σε διαφορετικές ώρες κάθε μέλος της οικογένειας και με πολύ βιασύνη. Ωστόσο ένα χαρούμενο τραπεζομάντηλο με απαλά ή έντονα χρώματα που να ταιριάζει με το στυλ της κουζίνας ή του χώρου όπου βρίσκεται το τραπέζι δείχνει φροντίδα προς τα μέλη της οικογένειας ακόμα κι αν δεν υπάρχει τρόπος να συνυπάρχουν όλα τα μέλη στο καθημερινό τραπέζι.
* Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Τα Κυριακάτικα μεσημέρια με την οικογένεια, τα παιδιά, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μαζεμένους γύρω από το τραπέζι αποτελεί παράδοση για πολλές ελληνικές οικογένειες. Επειδή στο κυριακάτικο τραπέζι υπάρχουν πολλές φορές μικρά αλλά και «μεγάλα» παιδιά που όλο και κάποια «ζημιά» θα κάνουν είναι προτιμότερο να στρώσετε ένα βαμβακερό λευκό τραπεζομάντηλο έτσι ώστε να μπορέσετε να «εξαφανίσετε» τα ίχνη του κόκκινου κρασιού ή της σάλτσας αφού μπορεί να πλυθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και σιδερώνεται ευκολότερα.
* Γεύμα/δείπνο με φίλους. Η μόδα των τελευταίων χρόνων λέγεται «Runner»! Τραπεζομάντηλα με μοντέρνα φινιρίσματα που συνοδεύονται από μια μακριά ασορτί ή κομποζέ τραβέρσα (runner) κατά μήκος του τραπεζιού.
* Επίσημο γεύμα/δείπνο. Η πρόταση είναι μία και μόναδική. Λινό! Λευκό ή μπεζ ανάλογα με το σερβίτσιο σας αποτελεί την καταλληλότερη πρόταση για επίσημο τραπέζι. Αν σας φοβίζει το πλύσιμο και το σιδέρωμα ενός λινού τραπεζομάντηλου έχουμε να σας πούμε ότι υπάρχουν πολλές ποιότητες λινού. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του λινού τόσο ευκολότερα σιδερώνεται.


Πως θα διαλέξω διάσταση τραπεζομάντηλου;
Οι στάνταρ διαστάσεις τραπεζομάντηλων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι οι εξής:
1.       1,60Χ1,60 (Τετράγωνο)
2.       1,80Χ2,30 (8 Ατόμων)
3.       1,80Χ2,70 (12 Ατόμων)
4.       1,80Χ3,20 (12+ Ατόμων)
5.       1,80Χ3,60 (12++ Ατόμων)


Για να βρείτε ποια από τις παραπάνω διαστάσεις ταιριάζουν στο τραπέζι σας, μετρήστε το μήκος και το πλάτος του. Προσθέστε και 20-40 εκατοστά για να «πέφτει» το τραπεζομάντηλο γύρω γύρω χωρίς όμως να κρέμεται μέχρι το πάτωμα (Τα τραπεζομάντηλα που ακουμπούν στο πάτωμα είναι κατάλληλα μόνο για στόλισμα ή όταν το τραπέζι χρησιμοποιείται για σερβίρισμα τύπου μπουφέ). Διαλέξτε την αμέσως μεγαλύτερη διάσταση από τις μετρήσεις σας. Παράδειγμα: Τραπέζι με πλάτος 1,40 (+30 εκατοστά γίνεται 1,70) και μήκος 2,30 (+30 εκατοστά γίνεται 2,60). Το κατάλληλο τραπεζομάντηλο είναι αυτό των 12 ατόμων (1,80Χ2,70)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...